Angajarea cetatenilor straini
Angajarea cetatenilor straini ( non UE ) in Romania este reglementata de Ordonanta nr. 25/2014 , Ordonanta de urgenta nr. 194/2002 si Legea nr. 247/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.
În primul rând, este important de știut faptul că cetățenii non-UE pot fi angajati pe teritoriul României doar in baza unui aviz de angajare in munca emis de Inspectoratul General pentru Imigrari, obtinut de angajator și numai în limita contingentului anual aprobat prin Hotărâre de Guvern. Emiterea avizului de angajare in munca presupune indeplinirea unor conditii generale obligatorii pe care angajatorul roman trebuie sa le indeplineasca :
- angajatorul are achitate obligatiile catre bugetul de stat pe ultimul trimestru anterior depunerii cererii ;
- angajatorul nu a fost condamnat definitiv pentru o infractiune prev. de Codul Muncii ori pentru o infractiune contra persoanei savarsita cu intentie ;
- angajatorul nu a fost sanctionat contraventional potrivit art.36 alin.1 din O.G. 25/2014 , art. 260 alin.1 lit. e sau eᶺ1 din Legea 53/2003 ( Codul Muncii ) sau art. 8 alin.1 din H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in ultimele 6 luni anterioare solutionarii cererii de obtinere a avizului de angajare
- angajatorul desfăşoară efectiv activitate în domeniul de activitate pentru care solicită avizul de angajare de minimum 1 an.
Cetatenii straini pot fi angajati in Romania doar daca locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetatenii romani sau cetateni ai UE. Exista o exceptie de la aceasta regula pentru cetatenii straini care sunt administratori la o societate comerciala inregistrata in Romania .
Cererea de obtinere a avizului de angajare in munca trebuie solutionata in 30 zile , acest termen putand fi prelungit cu maxim 15 zile. Semnificativ de aratat ca angajatorul trebuie sa achite o taxa de obtinere a avizului de munca , echivalentul in RON a sumei de 100 EUR , la cursul BNR din data efectuarii platii .
Dupa obtinerea avizului de angajare in munca , angajatorul il transmite angajatului , iar acesta trebuie sa solicite viza de lunga sedere , simbol D/AM, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din tara de origine . Avizul de munca poate fi utilizat spre obtinerea vizei de munca D/AM intr-o perioada de maxim 180 zile .
Solicitarea vizei de lunga sedere se face aici https://eviza.mae.ro . Viza de lunga sedere D/AM presupune intrari – iesiri multiple pe teritoriul Romaniei intr-o perioada de 6 luni , cu perioada de sedere efectiva de maxim 90 zile pe teritoriul Romaniei . Cu 30 zile inaintea expirarii dreptului de sedere , angajatul trebuie sa solicite la Inspectoratul General pentru Imigari, prelungirea dreptului de sedere si obtinerea unui permis de sedere. Permisul de sedere obtinut are valabilitate un an de zile iar ulterior , acesta perioada poate fi prelungita daca s-au mentinut conditiile de angajare pentru care a fost emis avizul de munca .
Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată . Aceasta conditie a fost introdusa prin Legea nr. 247/2018 si impune o atentie sporita din partea angajatorilor pentru a actualiza salariul strainului ori de cate ori se modifica nivelul salariului de baza minim brut pe tara .