Detasarea cetatenilor straini
Detasarea cetatenilor straini ( non UE) in Romania se diferentiaza fata de angajare in sensul ca legiuitorul defineste lucratorul detasat ca fiind o persoana calificata, detasata temporar de la intreprinderea stabilita intr-o tara terta, la care este si ramane angajat cu contract de munca, la un beneficiar al prestarii de servicii cu care intreprinderea a incheiat un contract comercial. Rezulta ca persoana detasata trebuie sa fie calificata, spre deosebire de strainul angajat la o societate comerciala care poate fi si o persona necalificata. De asemenea, in comparatie cu angajarea in munca, detasarea unui cetatean strain nu se poate efectua decat pe o perioada de maxim un an la un interval de 5 ani imediat anterior depunerii cererii.
Intre documentele care trebuie prezentate reprezentantilor I.G.I. , in cazul detasarii cetatenilor straini , legiuitorul a stabilit ca beneficiarul roman trebuie sa prezinte si copia documentului care atesta inmatricularea sau inregistrarea intr-o tara terta a intreprinderii de la care se face detasarea , copia contractului de munca al detasatului , contract inregistrat la autoritatile competente din tara de origine, precum si copia documentului de detasare ( traduse si legalizate ) .
Potrivit art. 23 alin.3 din O.G. 25/2014 , la C.V.-ul strainului ce urmeaza a fi detasat in Romania , beneficiarul prestarii de servicii trebuie sa anexeze, dupa caz, unul dintre urmatoarele documente :
a) atestatul de recunoaştere a studiilor necesare ocupării locului de muncă vacant, eliberat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, sau diploma de studii eliberată de instituţii de învăţământ acreditate în România;
b) copiile documentelor care atestă pregătirea profesională obţinută în afara sistemului de învăţământ sau, după caz, care atestă experienţa profesională, traduse şi legalizate în condiţiile legii;
c) copiile documentelor care atestă obţinerea în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene a calificării profesionale necesare ocupării locului de muncă vacant, traduse şi legalizate în condiţiile legii, atunci când este cazul.
Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare. Angajatorul/Beneficiarul prestării de servicii trebuie să păstreze, cel puţin pe durata perioadei de angajare/detaşare, o copie a permisului de şedere sau a documentului de călătorie din care să rezulte legalitatea şederii străinului pe teritoriul României.